SHARE

infant-massage
– Menghasilkan ikatan ibu bapa dan bayi
– Tenang
– Bayi rasa disayangi
– Membantu bayi tidur dengan nyenyak
– Meningkatkan sistem imunisasi
– Rangsangan sentuhan
– Menyihatkan kulit bayi
– Melancarkan sisitem perangaliran darah
– Membantu sistem penghadaman
– Membantu dalam pernafasan
– Menlegakan kesakitan pada gigi
– Membantu ibu bapa mengenal bayi (keperluan dan kehendak)
– Menenangkan ibu bapa
– Membina keyakinan ibu bapa dan bayi
– Pengalaman yang menyenangkan
– Merangsang penghasilan hormon oksitoksin (hormon yang dihasilkan ketika proses mengurut. Membantu menenangkan seseorang)

Ikatan adalah cinta, sambungan, penerimaan, ketenangan, kasih sayang, kegembiraan, empati, kesatuan, kehangatan, keseronokan, komunikasi dan keakraban

“Bonding is a unique relationship between two people. It is specific and endures through time.” M. KLAUS

Sentuhan adalah elemen yang sangat kuat dalam ikatan setiap insan, seperti komunikasi, verbal atau non-verbal, dan bertentangan mata yang berpanjangan. Urutan pada bayi menyumbangkan segala aspek dalam elemen ikatan ini. Ikatan yang lemah mampu menjurus kepada situasi bayi pra matang, komplikasi, kurang sokongan fizikal atau emosi dan juga tekanan selepas bersalin. Dalam hal ini, urutan pada bayi mampu menghasilkan semula ikatan unik ini.

2.5m_Massage

Bapa, merupakan insan terbaik dalam memanfaatkan urutan bayi. Ia mampu memberikan mereka berdua masa untuk menghubungkan ikatan dan menghasilkan interaksi dengan bayi dalam suasana yang tenang dan menghasilkan hubungan emosi yang dalam.

Urutan bayi juga sangan bermanfaat bagi kanak-kanak istimewa dan juga kanak-kanak yang lebih tua. Ia membantu menghasilkan persefahaman yang mendalam, kesatuan dan perhubungan antara kedua ibu bapanya dan juga penjaganya.

Cuba lihat, bagaimana proses ini dilakukan…

5 COMMENTS

  1. salam..
    kat sini pon bidan yg dtg kat rumah ajar urut baby… :)
    jd 1 kemestian utk urut baby everytime lepas mandi n masa main2 ngan dia…

  2. rupanya cik kak cahaya ni tinggal di German. Bagusnya bidan datang ajar urut. Kat sini session mengurut je RM200 lebih kalau nak blajar di rumah…

    Niway, blajar sendiri je kan… Tak susah..

    Seronok juga baca blog akak. Banyak info berguna.

  3. thanks… :)
    akak slalu masuk web ni jugak..sgt byk yg akak blaja dari web ni…
    benda2 kat blog akak tu..akak jz niat nak kongsi ngan org lain..harap2 dapat membantu la…

  4. oo, memang seronok…. dan banyak yang dapat blajar… walaupun makanannya lain sket, tapi ia terkandung mesej yang jelas… ehe

  5. info y amat bermanfaat, ainul. zaman ni senang nk dptkn mklumt. kl zaman 20 tahun y lalu susah nak dpt. Cari kt kdai buku la kl sungguh2 bhajat.

    Tahniah ! mg Allah mganjari pahala tk ainul dgn usaha murni ni.

    i.allah blog ini akan k.miz perpanjangkan kpd peserta KEM JATIDIRI & KESUKARELAWAN utk modul BELAIAN SUCI pada 26jan nti.

LEAVE A REPLY