SHARE

Assalamualaikum wbt. Santai saja post kali ini, berkenaan Ipad Application untuk kanak-kanak sesuai dengan umur. Sebenarnya kalau google banyak je boleh dapat. Saya cuma nak share yang saya tapis untuk anak-anak saya. Terutama yang berumur 2 tahun hingga 3 tahun.

1. Puzzles ‘N Coloring – Sea Life (Dev: BetterWorld Ltd.)

Ipad Apps For Kids
Puzzles 'N Coloring - Sea Life
Ipad apps For Kids
Puzzles and Coloring

2. My Coloring Book HD

Ipad Apps For Kids
My Coloring Book
Ipad Apps For Kids
Coloring Picture

3. Shape Puzzle HD

Ipad Apps for Kids
Shape Puzzle HD
Ipad Apps For Kids
Shape Puzzle

Baiklah, di atas adalah 3 aplikasi Ipad untuk kanak-kanak umur 2-3 tahun. Mewarna dan Puzzle memang sangat diminati. Bagi aplikasi puzzle di Ipad, kanak-kanak sukar menemukan kesalahan dan kesukaran. Kerana ia telah disesuaikan untuk kanak-kanak kecil. Jadi mereka tidak menemukan kesalahan dalam permainan di atas. Itulah yang membuatkan mereka bertahan lama dengan aplikasi di atas.

Anak saya yang berumur 2 tahun setengah kadangkala asyik sehingga 15 minit mewarna dan menyusun bentuk. Akan tetapi, Aplikasi di atas mungkin kurang “adventure”. Baiklah, jm tengok aplikasi yang lebih advance bagi kanak-kanak dalam lingkungan umur 2-3 tahun.

1. Angry Bird

Ipad Apps
Angry Birds

Permainan yang tidak asing lagi. Namun bagi kanak-kanak 2-3 tahun, mungkin agak sukar untuk memegang mouse di komputer, maka menggunakan Ipad lebih mudah kerana cuma perlu Tap pada skrinnya sahaja. Ya, ia perlukan strategi untuk menang. Dan anak kecil memang boleh lakukannya.

2. Cut The Rope

Ipad Apps
Cut The Rope

Aplikasi ini memerlukan kanak-kanak berfikir tali mana yang perlu diputuskan terlebih dahulu agar gula-gula masuk ke dalam mulut si katak. Pada awalnya memang anak kecil akan hentam saja, akhirnya mereka mula berfikir. Memang mencabar juga.

3. Jelly Car Lite

Ipad Apps
Jelly Car Lite

Kanak-kanak cuma perlu tap depan kereta atau belakang untuk gerakkan kereta. Nama pun jeli, maka pergerakan kereta adalah sangat fleksible, kereta tidak hancur. Jadi kanak-kanak memang menggemarinya memandangkan mereka boleh menang dengan mudah apabila bermain.

Itu dulu perkongsian saya hari ini. Jangan lupa untuk mengawal masa anak bermain barangan elektronik. Jadikan waktu permainan adalah waktu pembelajaran. Ingat juga, kita yang mengajar anak, bukan anak yang mengajar kita!

Wallahua’lam.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY