SHARE

anak mewarnaBaru terjumpa satu website yang sangat menarik untuk pendidikan anak, http://www.coloring.fr/. Kat sini anak kita boleh mewarna dengan cuma klik krayon dan klik pada bahagian gambar mana yang kita mahu warnakan. Kekurangan website ni adalah… cuma satu gambar sehari… huhu… not good enough…

Disebabkan Abdullah tak puas hati cuma dapat colour satu gambar je, die nak lagi. Ummi pun kene la cari website mewarna yang lain. Terjumpa website ni http://www.thecolor.com/. Lagi best!.

So kepada ibu-ibu semua, kalau nak jimat kertas, masa, pakaian, dinding, dan semua pekakas rumah (bila anak start mewarna, paham paham je la…). Boleh try cara alternatif mewarna dalam komputer ni. huhu… selamat mencuba..

8 COMMENTS

 1. kalau anak sorang ok lagi.. cuma kalau ramai semua duduk berebut nak guna pc tu.. dalam disney pun ada..

  suka baca web nie macam2 info ada tentang anak2…keep it up..

 2. huhu… tak merasa lagi anak-anak berebut mainan nih… cemane ek nak buat?

  kene banyak lagi timba ilmu nih… sebab berbuat tanpa ilmu samalah seperti seorang yang tak tahu apa-apa cuba membaiki kereta, atau peribahasa, tikus membaiki labu… huhu… semuanya kene ada ilmu…

  tapi kalau ada ilmu tapi tak beramal pun sia-sia jugak… kan?

 3. salam, saya just nak kongsi cerita. Saya, ibu kepada 2 orang anak, Ahmad Adam Mustaqim (4 tahun) dan Nur Alya Maisarah (2 tahun). Adam selalu main permainan2 dalm internet. selalu jugak layan website starfall tu. dan suka jugak buat coloring secara online. mmg aktivi2 tersebut bagus untuk daya kognitif, motor dan sebagainya. cuma yang merisaukan saya, dia kurang berminat nak warna guna pensil warna. penat katanya. itulah keburukan online games. kanak2 sudah tidak mahu buat aktiviti secara “manual”.
  So, as parent, kita jgn bergantung sepenuhnya pada permainan onlie. mmg tak dapat dinafikan, permainan online dapat menarik perhatian dan minat anak2.
  Adam selalu juga main games kat website wordworld, starfall dan barney.

 4. Kepada ibu bapa yang tinggal di Pulau Pinang atau Alor Setar, boleh cadangkan kelas mewarna bagi kanak-kanak umur 6-7 tahun sempena cuti sekolah ni?

LEAVE A REPLY