Tips Mudah Mengisi Masa Anak Kecil

Aktiviti kanak-kanak 2 tahun

Ibu-ibu yang berada di rumah samada sebagai suri rumah atau meluangkan masa hujung minggu dengan keluarga di rumah seringkali buntu untuk beraktiviti dengan anak-anak. Sebenarnya banyak aktiviti yang boleh dilakukan bersama mereka. Cuma bagaimana kita merealisasikan aktiviti tersebut. Hujung minggu atau waktu cuti sekolah, anak-anak biasanya akan habiskan masa dengan permainan komputer, ipad atau psp. Dan ia sangat memudahkan kerja ibu bapa kerana anak akan diam sahaja di depan alat teknologi tersebut. Di sini saya kongsikan beberapa aktiviti mudah yang dapat dibuat bersama anak-anak ketika di rumah. (more…)

Tips Penjagaan Bayi dalam Kandungan

cara penjagaan bayi dalam kandungan

Perasaan seronok dan bersyukur pastinya dirasai oleh pasangan pengantin yang baru mengetahui mereka bakal menimang cahaya mata. Malah bakal atuk dan nenek juga akan turut gembira dengan berita tersebut. Sesetengah orang menganggap bahawa kelahiran seorang cahaya mata merupakan pelengkap kepada sebuah keluarga.

Pada awal kandungan, ibu akan mula rasa mudah letih, pening kepala, mual, dan tegang kerana perubahan hormon dalam badan. Kemudian ibu akan mula rasa bayi bergerak, menendang dan bertindakbalas dengan rangsangan yang diberikan. Pada hujung kandungan, ibu akan mula melakukan persiapan untuk menerima orang baru di rumah.

Namun, adakah para bakal ibu dan bapa ini tahu langkah-langkah yang perlu diambil dalam keadaan tertentu dan cara-cara menjaga kandungan sejak awal? Di bawah saya kongsikan beberapa tips penjagaan bayi dalam kandungan dan pengetahuan tentang kesihatan ibu hamil. (more…)

Benar atau Tidak – Mitos Kehamilan

Mitos kehamilan

Kehamilan juga sering dikaitkan dengan pelbagai mitos dan larangan tertentu. Dalam erti kata tidak mempunyai bukti dari segi perubatan mahupun saintifik. Soalnya adakah ia benar dan boleh anda percayai atau hanya sekadar mitos semata-mata? Ketahui jawapannya.

(more…)

4 Faktor Anak Tidur Lewat Malam

anak tidur lewat

Tidul bila letih atau pada waktunya?

1. Biarkan anak sehingga mengantuk

Apabila pulang kerja, sudah tentu kita ingin meluangkan sedikit masa yang ada bersama anak-anak. Kadangkala masa yang diambil terlalu panjang dan ibu juga sudah letih untuk menguruskan anak-anak. Jadi anak-anak akan bermain sehingga letih, kemudian barulah ibu atau bapa mengarahkan anak untuk tidur.

(more…)

6 Mitos Si Kecil

Mitos si kecilTerdapat pelbagai mitos berkaitan penjagaan bayi, dan kita semua sedia maklum bahawa mitos ini berdasarkan kepercayaan kaum dan adat turun temurun. Antara mitos yang sering dikaitkan dengan penjagaan bayi ini, ada yang boleh diikut, namun banyak juga yang salah dan tidak benar.
(more…)

RUMAH, Punca Kanak-Kanak Lari Dari Rumah

Percayakah anda bahawa rumah adalah punca kanak-kanak lari dari rumah? Sejak tahun 2010 hingga Jun 2012 sahaja terdapat 1309 kes remaja dan kanak-kanak lari dari rumah. Sebahagian besar umur mereka adalah 13 – 17 tahun dan juga perempuan.

Mengapa mereka perlu lari dari rumah jika rumah mereka sangat aman, tenteram, bahagia dan selesa?

Mengapa mereka perlu lari dari rumah jika mereka mendapat kasih sayang yang baik daripada ibu bapa mereka? (more…)

Bila Anak Boleh Cakap Awal…

Inilah Anak Petah Bercakap

“Amad tak buat apa-apa pun, amad angkat je, pastu terlepas, pastu tumpah air tu…”

“Amad cuma nak main game je, tiba-tiba keluar yang ni”

“Amad nak minum susu, pastu amad tertumpahkan…” (more…)

Nak Anak Bijak, Ibu Bapa Perlu Bijak?

Tips Anak Bijak

Tips Anak Bijak

Anak yang bijak adalah anak yang mempunyai keupayaan memproses maklumat, menyelesaikan masalah, dan mampu berfikir sebelum bertindak. Itu adalah takrifan saya dalam artikel kali ini. Takrifan bijak, pandai dan pintar sudah tentu berbeza-beza mengikut kehendak mereka kepada anak mereka. Namun, semua ibu bapa mahukan anak mereka bijak, pandai dan pintar. Namun adakah ibu bapa juga perlu bijak untuk mendidik anak mereka menjadi bijak? (more…)

Copyright © 2009 Blog Anakkusayang : Bicara Pendidikan Anak . All rights reserved.
designed by alfatihstudio.